Dutch Pianist & Composer
Jeroen van Veen by David de Haan
Jeroen van Veen Logo
  • ©1993-2024 | Jeroen Van Veen | | | | | | | | | | | | Contact Me 0

Jeroen van Veen

In Naam van Oranje

Composers: Various
Performers: Tamara Rumiantsev & Jeroen van Veen

Duration: 72'32
Catalogue: Momu
In Naam van Oranje
In de loop der eeuwen zijn ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen in het Huis Van Oranje-Nassau (inhuldigingen, huwelijken en geboortes) door binnen-en buitenlandse componisten vele composities geschreven. Koning Willem III (1817-1890) had een zeer nauwe band met de muziek. Zo organiseerde hij een aantal concoursen voor jonge muzikanten. In de jury zaten bekende componisten als Wieniawski en Liszt. Van de laatste kreeg de koning bovendien enige tijd muziekles. Tot in de eerste decennia van de twintigste eeuw is er regelmatig aan het hof gemusiceerd.Van recenter datum zijn de Koninginnedagconcerten op Paleis Noordeinde.

De cd In naam van Oranje bevat een bloemlezing van hetgeen er aan aangename, licht klassieke pianomuziek in het Koninklijk Huisarchief is te vinden. Componisten, zowel onbekend als van naam en faam zoals Johann Strauss, schreven composities voor huwelijken, inhuldigingsfeesten en andere gebeurtenissen. Op deze bijzondere cd met nog niet eerder opgenomen composities staan romantische werken die zijn geschreven voor Koning Willem III, Koningin Emma, Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana .

‘Koninklijke’ muziek wordt maar zelden aan de openbaarheid prijsgegeven. Het was dan ook een bijzondere gebeurtenis toen in 1999 onder de titel “Oranje en de Muziek” een grote tentoonstelling plaatsvond in het Paleis op de Dam. In het kader van die expositie werd tevens een concertreeks gehouden op verschillende koninklijke locaties. Tamara Rumiantsev en Jeroen van Veen werden uitgenodigd enkele concerten te verzorgen. Het tweetal speelde in Paleis Het Loo en het Paleis op de Dam een aantal werken uit het Koninklijk Huisarchief. Na deze concerten gingen Rumiantsev en Van Veen op zoek naar meer muziek; zij hadden vernomen dat zo’n 6000 werken in het archief zijn opgeslagen. Het duo maakte een selectie van pianomuziek voor speciale feestelijke gelegenheden door de eeuwen heen, waarmee een cd ontstond die een tijdsbeeld schetst van de muzikale creaties die zijn opgedragen aan de Van Oranjes. Op de cd In Naam van Oranje staan werken voor piano à quatre-mains, maar ook voor pianosolo.
Tamara Rumiantsev en Jeroen van Veen kennen elkaar sinds 1987, toen ze beiden aan het Utrechts Conservatorium studeerden. Sindsdien hebben ze samen vele projecten bedacht en gerealiseerd.
Bram van Schaik

Tracklist:

1 In Naam van Oranje 3:06
H. Lutmers
Tempo di Marcia - Allegretto - Piu Mosso
2 Feestpolonaise 2:00
W.F.G. Nicolai
t.g.v. het 25-jarig huwelijk Koning Willem III en Koningin Sophie
3 Het Huwelijksbootje 1:52
G. Tal
Andantino
4 Prins Alexander Marsch 4:00
M. E. Grefe
Allegro marciale - Cantando
5 Valse de la Reine des Pays-Bas 7:48
J. Strauss
Mouvement de Valse
6 Groote Feest Marsch 6:24
J.A. van Eijken
t.g.v. de inhuldiging van
Koning Willem III in 1849
7 Emma Polka 3:56
M. Hoedt
Introduction -
Polka allegretto grazioso
8 Grande Marche Triomphale 2:24
F. Ries
Tempo di marcia

9 Oranje Boven 6:24
H.J. Messink
Wilhelmus van Nassauwen - Wien Neerlandsch Bloed - De Koning leev’
10 Wilhelminen Walzer 7:36
J. Strauss
t.g.v. het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik
11 Marche pour le piano-forte 7:36
I. Sippe
Appel - Marcia - Trio - Marcia
12 Oranje Jubel Polka 2:24
M. Hoedt
Introduction - Polka - Trio Grazioso
13 Inhuldigingsmarsch 7:06
A.W. Rijp
t.g.v. de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898
14 Kroningsmarsch 4:48
F.J. Schweinsberg
opgedragen aan Koning Willem III t.g.v. 25-jarig regeringsjubileum in 1874
15 Jubelklanken 3:36
H. J. Broedelet Wz.
Adagio - Andante con espressione
16 Huwelijks Feestmarsch 4:00
A.W. Rijp
Opgewekt - Licht en zwevend

Pianoduo Rumiantsev & Van Veen, quatre-mains: 2, 6, 8, 11, 14
Tamara Rumiantsev: 4, 9, 10, 12, 15, 16
Jeroen van Veen: 1, 3, 5, 7, 13

Tamara Rumiantsev werd geboren in Den Haag als dochter van een Russische vader en een Nederlands-Indische moeder. Ze volgde haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Håkon Austbö en Alexander Warenberg. In 1991 sloot ze het eindexamen Uitvoerend Musicus af met het cijfer 10 plus onderscheiding. Beurzen van The British Council, het VSB-fonds en het Prins Bernhard Fonds stelden haar vervolgens in staat verder te studeren aan het Royal College of Music bij Yonty Solomon en aan de Manhattan School of Music in New York bij Nina Svetlanova. Rumiantsev werd gecoacht door Bella Davidovich, Herman Uhlhorn en Pieter van Winkel. Na haar pianostudie voltooide ze tevens de studies Muziekwetenschap en Theorie der Muziek. Tamara Rumiantsev treedt regelmatig op, zowel als soliste als samen met anderen. Er zijn van haar verschillende cd’s verschenen met daarop uiteenlopende muzikale stijlen, waaronder werk van de componisten Soler, Haydn, Schubert, Rachmaninov, Scriabin, Ravel, Debussy en Ten Holt. Deze cd’s werden door de pers zeer lovend ontvangen. Momenteel is ze als docente verbonden aan de Schumann Akademie en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar favoriete pianisten zijn Sergei Rachmaninoff, Martha Argerich en Yevgni Kissin.
Discografie: Incantatie IV van Simeon ten Holt: PP9800 (met Jeroen en Sandra van Veen); Etudes-tableaux van Rachmaninoff, Vierde Sonate van Scriabin, Gaspard de la Nuit van Ravel, Images I van Debussy: Momu 9901; Oranje en de Muziek (Schweinsberg), quatre-mains met Jeroen van Veen; Schubert Sonates D 157, D 279, D 568: Brilliant Classics 99678/9;
Haydn Variations, Fantasia & Capriccio: Momu 80012; Natalon in E van Simeon ten Holt & Fandango van Soler: Emergo Classics 3902-2
Website: www.tamararumiantsev.com
Jeroen Van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde bij Alwin Bär en Hakon Austbö. In 1993 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Hij speelde diverse malen met orkesten o.l.v. Howard Williams, Peter Eötvös en Robert Craft. Naast lessen van zijn hoofdvakdocenten, kreeg hij ook les van Claude Helffer, Hans-Peter en Volker Stenzl en Roberto Szidon. Jeroen Van Veen werkt mee aan diverse festivals en evenementen in zowel binnen- als buitenland, jureert bij belangrijke concoursen en is regelmatig te gast op radio en televisie. Samen met broer Maarten vormt hij Pianoduo van Veen, terwijl hij met echtgenote Sandra optreedt onder de naam Van Veen & Co. Daarnaast doet hij projecten met andere collega-musici dan wel theatermakers. Naast pianist is Van Veen ook pianodocent aan het Cultureel Centrum van de Universiteit Utrecht en is hij reeds jaren muziekprogrammeur van de Stichting Lek Art in zijn woonplaats Culemborg. In 1999 is Jeroen Van Veen gestart met een pianoserie in het Amsterdamse Concertgebouw. Als componist/arrangeur maakt Van Veen veel gebruik van samples en elektronische muziek. Dit is o.a. te horen in zijn cd Minimal Piano Works II.
Discografie: Pianoduo van Veen, Saint-Saens, Ravel met Maarten van Veen; Two Piano’s, One Passion (alleen verkrijgbaar in de VS); Oranje en de Muziek quatre mains met Tamara Rumiantsev; Les Noces van Stravinsky, Koch International I.P.Q. (Elisabeth & Marcel Bergmann, Jeroen & Maarten van Veen); Canto Ostinato (1996) Sandra en Jeroen van Veen; Incantatie IV (1998, 2-cd) Sandra en Jeroen van Veen, Tamara Rumiantsev; Minimal Pianoworks Volume I, Philip Glass (1999); Canto Ostinato voor 2 piano’s en 2 marimba’s (2000, 2-cd) met Esther Doornink & Peter Elbertse, marimba; Minimal Piano Works Volume II, Ten Holt, Pärt e.a., (2001)
Website: www.vanveenproductions.com

MoMu 15002
opnamedatum: 20 oktober 2001
opnamelocatie: Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen, Utrecht
instrument: Yamaha CFIII
opnametechnicus: Rutger Boere
montage: Tamara Rumiantsev; Jeroen van Veen
muzikale en artistieke adviezen: Wim Witteman
tekst: Bram van Schaik
ontwerp: Tamara Rumiantsev

Een productie van Stichting MoMu Postbus 515, 4100 AM Culemborg
Stichting MoMu zet zich in voor de promotie en productie van minder bekende muziek voor piano, en voor piano in combinatie met andere instrumenten